Hoe vang je een brasem?

Hoe vang je een brasem?

Een brasem is een ruitvormige vis die bruin van kleur is en valt onder de karperachtige (witvis). De brasem is een veel voorkomende vis in de Nederlandse wateren en is door zijn formaat een populaire vissoort. Een brasem heeft een gemiddelde lengte van 40 tot 60 cm, maar ze kunnen nog groter worden. Het Nederlandse record brasem staat volgens het BNRZ (Beet Nederlandse Recordlijst Zoetwatervissen) op dit moment (2020) op 77 cm en woog 7.28 kg! Aangezien brasems vaak in grote scholen rondzwemmen en deze vissen dus in grote aantallen te vangen zijn, is deze soort erg gewild bij wedstrijdvissers, een paar brasems kan je zo al 20 kg vis opleveren! In dit artikel ga ik je uitleggen hoe jij specifiek kunt gaan vissen op brasem om zo deze vis bij je volgende sessie te gaan vangen!

Welke hengel is goed voor het vissen op brasem?

Voor het vissen op brasem kun je kiezen uit verschillende hengels, de meest gebruikte hengels zijn de vaste hengelfeederhengelwinckle picker en de matchhengel. Belangrijk om te weten is dat de brasem leeft op de grond en hier dus ook zijn voeding uit haalt. Op welke manier je dan ook gaat vissen, om brasem te vangen kun je het beste op de bodem liggen. Iedere methode van vissen heeft zijn eigen voor- en nadelen, kijk dus voor jezelf welke manier van vissen het best bij je past. Zelf geef ik de voorkeur aan een vaste hengel of een feederhengel. Met een vaste hengel en een dobber kun je lekker actief op brasem vissen, hieraan geven veel vissers de voorkeur. Ook met een feederhengel kun je redelijk actief vissen, door met een voerkorf je stek aan te voeren kun je vele brasems verleiden!

Wanneer je vist op een rustig water zoals vijvers en kleine kanalen heb je geen zwaar materiaal nodig om op brasem te vissen, zowel de hengel als de molen hoeft maar licht te zijn. Echter op een sterk stromend water zoals een rivier, moet je met sterker en groter materiaal aankomen om het stromende water en het hoge werpgewicht aan te kunnen.

Welke molen is goed voor het vissen op brasem?

De grootte van je molen word bepaald door de lengte en gewicht van de hengel waar je mee vist. Wanneer je vist met een kleine en lichte feederhengel ga je geen grote molen nodig hebben, maat 2000 is hiervoor goed geschikt. Wanneer je met een grotere en zwaardere hengel gaat vissen kun je gaan voor maat 5000. Wanneer je gaat vissen met een feederhengel is het ook verstandig om te kiezen voor een feedermolen. Een feedermolen heeft een longcastspoel waardoor je verder kunt inwerpen en je molen het gewicht van je lood of voerkorf aan kan. Ook kun je met een feedermolen sneller inhalen, dit is erg handig wanneer je beet hebt. Brasems zitten vaak met grote groepen op je stek en wanneer je beet krijgt kan dit de rest afschrikken, zorg er dus voor dat wanneer je beet hebt de brasem snel van je voerstek af is!

Welk aas is goed voor het vissen op brasem?

Een veel gebruikte aassoort voor het vissen op witvis zijn maden, hiermee kun je dus ook brasems vangen. Maar om specifiek op brasem te vissen kun je beter gaan voor een wat groter aas. Zo kun je vissen met mais of boilies op brasem of je kunt kiezen voor een alternatieve aassoort. In de lijst hieronder geef ik je een aantal voorbeelden van aassoorten waarmee jij kunt gaan vissen op brasem!

Bekende aassoorten voor brasem die in de viswinkel verkrijgbaar zijn:

Alternatieve aassoorten voor brasem die in de supermarkt verkrijgbaar zijn:

  • Mais (gekookt)
  • Kattenbrokken in gelei (erg zacht dus rustig inleggen en niet werpen)
  • Macaroni/pasta (gekookt)
  • Brood
  • Doperwten (gekookt)
  • Bonen (gekookt)
  • Kikkererwten (gekookt)
  • Aardappel (gekookt)

Goede merken voor hengelsport artikelen voor brasem

Door het grote aanbod in vele merken is het vaak moeilijk een keuze te maken. Als beginnende visser is het moeilijk om te zien welke merken van goede kwaliteit zijn. Daarom heb ik hieronder een lijstje gemaakt met kwalitatieve merken voor een goede prijs:

Winkelwagen