Hoe vang je een forel?

Hoe vang je een forel?

Hoe vang je een forel?

Alle vissen die gewoonlijk forel genoemd worden behoren tot de familie Salmonidae, onderfamilie Salmoninae (echte zalmen). Forel wordt gewoonlijk gevonden in koele, heldere stromen en meren, en is via natuurlijke weg verspreid over Noord-Amerika, Noord-Azië en Europa. Verschillende soorten zijn in de 19e eeuw in Australië en Nieuw-Zeeland ingevoerd door visliefhebbers. Dit leidde tot de verdringing van een aantal inheemse vissoorten.

5f17e74b7f3c3-vissen op forel.jpg

De juiste uitrusting voor vissen op forel

Hengel

Allereerst is de lengte van de forelhengel belangrijk. De lengte van de hengel en de werpafstand staan met elkaar in verbinding. Als u dus op korte afstand wilt gaan vissen, is het belangrijk om een kortere hengel aan te schaffen. Hiermee werpt u ongeveer tot 2,75 of 3 meter. Als u toch liever op een grotere watermassa gaat vissen, kunt u het beste een hengel van 3,30 meter of langer aanschaffen.

Ook de hengelsterkte, oftewel de testcurve is van belang. De testcurve is een maat voor de hoeveelheid kracht die er op een hengel moet worden uitgeoefend om de punt in een hoek van 90 graden ten opzichte van de as te buigen. Veelal wordt dit uitgedrukt in licht, medium of zwaar.

Als u op forel gaat vissen, wordt meestal een spinhengel of werphengel gebruikt tussen de 2,10 en 2,70 meter met een lichte spinmolen. Een gevoelige hengel met veel demping wordt aanbevolen.

Bekijk hier de beste hengels voor forel!

Molens

Een molen met een goede slip is een aanrader, de slip vangt namelijk de kracht van de vis op als deze besluit er vandoor te gaan. Neem de molen in de maat 500 tot 2000, zodat je de vis goed kunt drillen.

Bekijk hier de beste molens voor forel!

5f17e76314742-Forel gevangen.jpg

Net

Als u een forel heeft gevangen aan de lijn, wilt u deze natuurlijk ook uit het water halen. Om dit succesvol te kunnen doen, heeft u een schepnet nodig. Ook de lengte van de steel van het net is relevant. Houdt er rekening mee dat wanneer u ver van het water verwijderd bent, u een langere steel nodig heeft.

Bekijk hier de beste netten voor forel!

Vislijn

Als u op forel gaat vissen, zijn er drie soorten vislijnen die u kunt gebruiken: vislijn, gevlochten lijn en fluorocarbon. Men vist het meest met nylon vanwege de rek die erin zit. Hierdoor kunnen de klappen van de forel goed worden opgevangen.

Bekijk hier de beste vislijn voor forel! 

Aas

Als u gaat vissen op forel, zijn er twee aassoorten waar het meest gebruik van worden gemaakt. Denk aan larven en kleine spinners en pluggen.

Bekijk hier het beste (kunst)aas voor forel! 

5f17e7c9e2da7-Forel vangen met kunstaas.jpg

Tang

Als u gaat vissen, wordt het ook aanbevolen om onthaakspullen mee te nemen. Hiermee kunt u de haak verwijderen uit de forel. Je kunt met de tang de haak doorknippen.

Bekijk hier de beste tangen voor forel!

Haken

Het is belangrijk om de haken af te stemmen op het aas waarmee u vist. Neem een haak met een wat langere steel in maat 6, 8 of 10 om meerdere aassoorten te kunnen vissen. Door het gebruik van een langere steel is er ook meer ruimte voor het onthaken zonder de knoop te beschadigen.

Bekijk hier de beste haken voor forel!

Glazen werpgewichten

Tegenwoordig zien we dat er steeds meer glazen werpgewichten voor het forelvissen gebruikt worden. In combinatie met bijvoorbeeld een fluorcarbon lijn kan dit extreem effectief zijn. Een voordeel van het gebruik hiervan zijn dat glas minder zinkt snel dan lood.

Bekijk hier de beste glazen werpgewichten voor forel! 

5f17e7d7e2081-Vliegvissen op forel.jpg

Winkelwagen