Hoe vang je een karper?

Hoe vang je een karper?

De karper is een vis die voorkomt in Azië, Europa en in de meeste rivieren en meren in de Verenigde Staten. Het vangen van karper is vergelijkbaar met het vangen van veel andere vissen, maar er zijn enkele specifieke technieken die u kunt toepassen om uw kansen om er een te vangen te maximaliseren.

De juiste uitrusting voor vissen op karpers

Hengel

Allereerst is de lengte van de karperhengel belangrijk. De lengte van de hengel en de werpafstand staan met elkaar in verbinding. Als u dus op korte afstand wilt gaan vissen, is het belangrijk om een kortere hengel aan te schaffen. Hiermee werpt u ongeveer tot 2,75 of 3 meter. Als u toch liever op een grotere watermassa gaat vissen, kunt u het beste een hengel van 3,30 meter of langer aanschaffen.

Ook de hengelsterkte, oftewel de testcurve is van belang. De testcurve is een maat voor de hoeveelheid kracht die er op een hengel moet worden uitgeoefend om de punt in een hoek van 90 graden ten opzichte van de as te buigen. Veelal wordt dit uitgedrukt in licht, medium of zwaar. Als u op karpers gaat vissen, wordt een hengelsterkte van middelgrote of middelzware kracht aanbevolen.

Rodpod en steunen

Rodpods zijn hengelhouders die twee of meer hengels in een horizontale positie houden. Deze kan nodig zijn voor het vissen op karpers, omdat karpers gemakkelijk schrikken. De lijn moet dus het beste stilliggen in het water. De steunen voor de hengel op te leggen, zorgen ervoor dat u een stabiele lijn heeft.

Molens

Het beste is om een baitrunner molen aan te schaffen wanneer u gaat vissen op karpers. Deze molens hebben twee slipsystemen. De eerste slip is voor de hoofdslip om te vis te drillen. De tweede slip kunt u de molen mee bedienen.

Beetmelders

Beetmelders geven een signaal af dat u iets gevangen heeft. Ze kunnen worden bevestigd op de rodpod of steunen.

Net

Als u een karper hebt gevangen aan de lijn, wilt u deze natuurlijk ook uit het water halen. Om dit succesvol te kunnen doen, heeft u een karper schepnet nodig. Aangezien karpers relatief groot kunnen zijn, is het belangrijk om een zo groot mogelijke variant aan te schaffen. Ook de lengte van de steel van het net is relevant. Houdt er rekening mee dat wanneer u ver van het water verwijderd bent, u een langere steel nodig heeft.

Vislijn

Als er een kans is dat u een grotere karper inpakt, wilt u er zeker van zijn dat de lijn sterk genoeg is om de lading van een grote vis te dragen. Bepaal het gemiddelde gewicht van de karper waarvoor u vist en koop dan een gevlochten lijn met een treksterkte die zijn lading kan dragen. De treksterkte is meestal te vinden op de doos of aan de zijkant van het product.

Gevlochten lijnen hebben een kleinere diameter dan een nylon vislijn. Hierdoor kunt u meer lijnen op de molen spoelen. Daarnaast is er minder luchtweerstand, zodat u verder kunt werpen. Bij karpers wordt aangeraden om een zware lijn te gebruiken, zoals een 30 honderdste.

Haken

Welke karper haak u kiest verschilt per manier waarop u vist. Grotere haken zijn niet per se beter, aangezien karpers zeer adaptief zijn en meestal aan aas knabbelen voordat ze het geheel in hun mond nemen. Karpers kunnen een grotere haak zien, dus meestal proberen ze er geen te bijten als het groot en duidelijk is. Zorg ervoor dat haken met weerhaken legaal zijn waar u vist, omdat ze in sommige visgebieden beperkt zijn.

Winkelwagen