Hoe vang je een meerval met halibut pellets?

Hoe vang je een meerval met halibut pellets?

In Nederland heb je vele wateren waar je kunt vissen op meerval, je kunt ze voornamelijk vinden in grote rivieren, meren of kanalen. De Maas is een van de bekendste plekken om te vissen op meerval aangezien ze hier in grote aantallen voorkomen. Je kunt de meerval op verschillende manieren vangen, zo kun je vissen met meerval kunstaas, dood aas, met een dobber of door statisch te vissen met bijvoorbeeld Halibut pellets.  Nu is voor jou de vraag: Hoe vang je een meerval op halibut pellets? Wanneer je statisch gaat vissen op meerval kun je lekker ontspannen wachten tot je beet hebt, dit is de fijnste manier van vissen wanneer je bijvoorbeeld een of meerdere nachten gaat vissen. In dit artikel leg ik je uit hoe je statisch op meerval kunt vissen met halibut pellets.

5f1afec014412-Meerval gevangen.png

Vissen met halibut pellets op meerval

Wat zijn halibut pellets?

Een halibut pellet is een visaas gemaakt van heilbot voer, visolie en vismeel. Een pellet heeft de vorm van een cilinder en wordt vaak verkocht in de maten 8, 12, 16 en 20mm. Dankzij de sterke geur en aantrekkingskracht is de Halibut pellet een erg bekende aassoort onder de meerval- en karpervissers. Wanneer je een pellet uit de zak haalt voel je al meteen de olie op je hand zitten en kun je de sterke geur al ruiken.

Bekijk hier de beste halibut pellets voor meerval!

Hoe vis je met halibut pellets?

Een pellet bevestig je op de hair van de onderlijn waarmee je gaat vissen, dit doe je met een boilienaald. Doordat een halibut pellet nogal hard is moet je een gaatje boren met een pelletboor, ook kun je gaan voor pellets die al voor geboord zijn (pre-drilled). Nu kun je de boilienaald door de pellet steken, haak vervolgens de boilienaald door de lus van je hair en schuif de pellet op je hair. Om te voorkomen dat je pellet van je hair afschuift kun je gebruik maken van een stopper, deze stopper doe je door de lus van je hair en je trekt de pellet tegen de stopper aan.

Pellet verversen

Halibut pellets lossen langzaam op in het water, het is dus verstandig je aas regelmatig te verversen. Hoelang het duurt voordat de pellet oplost verschilt per merk. Je kunt dit zelf testen door een paar pellets in een glas met water te doen en regelmatig te kijken of ze al zijn opgelost, houd er wel rekening mee dat de pellets in stromend water sneller oplossen.

5f1afb58c29f6-Halibut pellets voor meerval.png

Statisch vissen op meerval

Wat is statisch vissen op meerval?

Wanneer je statisch gaat vissen op meerval lijkt dit erg veel op het statisch vissen op karper, echter heb je voor het vissen op meerval heel wat sterker materiaal nodig. Statisch vissen doe je met lood en een onderlijn, doordat je vist met lood ligt jouw aas op de bodem en dit is een voordeel aangezien de meerval veel op de bodem leeft. Nog een voordeel van vissen met lood is dat de vis zichzelf haakt door het gewicht van het lood. Zo kun je rustig je hengels laten liggen en wachten op beet, je legt je hengels dan op steunen of een rodpod. Zorg dat deze stevig in de grond staan anders heb je de kans dat je al je materiaal het water in ziet verdwijnen.

Hengels voor statisch vissen op meerval

Ook heb je een stevige meervalhengel nodig, een meerval is een zeer sterke vis en hiervoor heb je nu eenmaal goed materiaal voor nodig. Aangezien je op sterk stromend water zoals de Maas zwaar lood gebruikt van ongeveer 120g is het verstandig om te gaan voor een meervalhengel met een werpgewicht van 120 gram of hoger. Ook is het belangrijk om te kijken naar de testcurve van de hengel, wanneer je gaat vissen op meerval is het verstandig om een hengel te halen van 3,5 lb of hoger.

In Nederland of  België word er meestal gevist met een meervalhengel met een lengte van 2,80 tot 3,30 meter en een werpgewicht tot 300 gram. Wanneer je gaat vissen in het buitenland heb je vaak last van obstakels zoals wier, omgevallen bomen, waterlelies of andere planten, ook heb je hier vaak hard stromend water. Daarom vis je hier meestal met een wat langere meervalhengel met een lengte van 3,00 tot 3,50 meter en een werp gewicht tot 750 gram.

Bekijk hier de beste meervalhengels!

Molens voor statisch vissen op meerval

Wanneer je gaat vissen op meerval heb je een goede molen nodig, een meerval kan flinke stoten aan je lijn geven en hier moet je molen tegen kunnen. Ook is het belangrijk dat je een molen hebt met een grote spoel, dit omdat je vaak verre afstanden werpt en een meerval veel kracht heeft waardoor hij ver weg kan zwemmen.

Bekijk hier de beste molens voor meerval!

Beetmelders voor statisch vissen op meerval 

Om te voorkomen dat je niet merkt dat je beet hebt en je spullen in het water eindigen, is het verstandig om gebruik te maken van beetmelders. Deze beetmelders, ook piepers genoemd, geven een piepend geluid op het moment dat de lijn door het rolletje van de beetmelder heen glijd. Ook heb je beetmelders met een sounderbox, dit is een ontvanger voor je beetmelder waarmee je verder weg van je hengels kan horen of je beet hebt. Een sounderbox is erg handig wanneer je gaat nachtvissen of wanneer je verder van je hengels af moet zitten.

Bekijk hier de beste beetmelders!


5f1afed8ec61e-Meerval in het water.png

Winkelwagen