Kunstaas voor roofvis

Kunstaas voor roofvis

Wat is kunstaas?

Kunstaas is een namaak van een levende prooi, meestal word het object gemaakt van metaal, hout of kunststof. Door met kunstaas te vissen, vis je gericht op roofvis zoals: snoek, baars of snoekbaars. De bedoeling van kunstaas is dus het nabootsen van een levende prooi zodat de roofvis hierop gaat jagen. Kunstaas is dan ook in vele soorten en maten te verkrijgen, zo heb je kunstaas dat kleine of grote vis imiteert, naast vissen zijn er ook kunstaas varianten van eenden, kikkers of ratten. Ook zijn de kunstvliegen erg bekend bij het vissen op roofvis zoals forel, dit wordt ook wel vliegvissen genoemd. Door de manier hoe het kunstaas gemaakt is zal het object met een levendige manier door het water bewegen wanneer je binnenhaalt. De bedoeling is dus dat je het kunstaas in blijft werpen en rustig binnen haalt om het zo als een echte prooi er uit te laten zien.

5f12fa10ebec9-Kunstaas voor roofvis.jpg

Spinners

Een spinner is een veelgebruikt kunstaas voor het vissen op roofvis, een spinner wordt ook wel een blinker genoemd. Een spinner is gemaakt van metaal en is verkrijgbaar in verschillende maten en gewichten. Helemaal onder aan de spinner zit een dreg (3 haken aan elkaar), daarboven zit een metalen frame, aan dit frame zit een ovale metalen plaatje die rond kan draaien om het as van het frame. Wanneer je een spinner ingooit en binnenhaalt zal het metalen plaatje gaan draaien en dit ziet er uit als een vis die door het water zwemt.

Pluggen

Pluggen zijn kunstaas die een zwemmende vis imiteert, achter of onder de plug zit een dreg. Ook heb je pluggen die bestaan uit meerdere delen die met ringen verbonden worden, dit om het kunstaas nog levendiger te maken. Ook zit er voor op de plug een schoep die er voor zorgt dat het kunstaas als een echte vis door het water zwemt. Een plug is verkrijgbaar in verschillende vissoorten, op die manier kun je gericht op een bepaalde soort roofvis vissen. Zo is een snoek vaak aan het jagen op voorn en baars, een plug die er uit ziet als een van deze vissen zal dus goed werken wanneer je gaat vissen op snoek.

Bekijk hier de beste pluggen voor roofvis!

5f12fa6cc8c4f-Roofvissen met kunstaas.jpg

Jerkbaits

Een jerkbait is een bepaald soort plug die net op een andere manier gemaakt is. Zo heeft een jerkbait geen schoep waardoor je zelf de bewegingen moet maken bij het binnenhalen. De bedoeling is dus dat wanneer je de jerkbait ingooit je deze met kleine rukjes binnenhaalt. Dit zorgt ervoor dat het kunstaas zwemmend of duikend door het water gaat. Er zijn dan ook twee soorten jerkbaits: gliders en duikers. Wanneer je een ruk aan de lijn geeft zal een glider van links naar rechts door het water bewegen, een duiker daar in tegen zal naar beneden duiken op het moment dat je aan de lijn trekt. Ook heb je nog de drijvende en de zinkende jerkbaits. Wanneer je in een ondiep water gaat vissen is het verstandig om met een drijvende te vissen, ook in wateren met veel wier is een drijvende jerkbait een betere keuze. Als je vist in een diep water kun je beter gaan voor de zinkende, zo kun je verschillende lagen van het water afvissen.

Bekijk hier de beste jerkbaits voor roofvis!

Lepels

Een lepel is een metalen plaatje, meestal een beetje bol en golvend. Aan de bovenkant zit een oogje waarmee je het kunstaas aan je onderlijn kunt maken, onderaan de lepel zit een dreg. De meeste lepels zijn zilver of goudkleurig waardoor het op een echt visje lijkt, ook zijn de lepels verkrijgbaar in de kleuren van een baars of andere vis. Ook met een lepel is het de bedoeling dat je steeds weer ingooit en binnenhaalt. Door het blinkende effect van de lepel zal een roofvis al snel denken dat er een vis zwemt. Een andere tactiek is door af en toe te stoppen met binnen draaien waardoor de lepel naar de bodem dwarrelt.

Bekijk hier de beste lepels voor roofvissen!

Softbaits

Een softbait is een imitatie van een vis, kikker, worm of een andere prooi. Een softbait wordt gemaakt van erg soepel kunststof, dit zorgt ervoor dat de bewegingen er nog realistischer uit zien. Meestal wordt een softbait aan een jighead bevestigd waardoor er verticaal mee kan worden gevist. Verticaal vissen wordt vaak gedaan vanuit een boot, je laat de softbait recht naar beneden zakken en geeft kleine rukjes aan de lijn waardoor het kunstaas als een echte vis door het water heen duikt. De bekendste soorten softbaits zijn shads of twisters. Zo wordt met een shad vaak gevist op snoek of snoekbaars, een shad ziet er uit als een visje. Voor het vissen op baars wordt meestal een twister gebruikt, dit ziet er uit als een soort dikke worm.

Bekijk hier de beste softbaits voor roofvissen!

5f12fa559a56e-Roofvissen met een spinhengel.jpg

Winkelwagen