Partikels

Partikels is een verzamelnaam voor verschillende aassoorten voor karper, ook witvis is vaak dol op dit type aas. Partikels worden door de karper geaccepteerd als natuurlijk aas en zijn daardoor zeker geschikt om mee te vissen en te voeren. Partikels zijn dan ook erg populair onder de karpervissers aangezien hier veel mee wordt gevangen. 

Wat zijn partikels

Partikels is een verzamelnaam voor verschillende zaden, granen, bonen en noten. De karper is dol op deze aassoorten omdat er veel goede voedingstoffen in zitten. Met grote partikels kun je gewoon op de hair vissen net zoals je dit doet met een boilie, de kleinere partikels kunnen goed gebruikt worden voor het voeren van de karper. Wel moet je er bewust van zijn dat je gedroogde partikels eerst moet weken en koken voordat je ze kunt gebruiken, doe je dit niet dan kan dit zeer schadelijk en zelfs dodelijk zijn voor de karper.

Mais

Mais is de populairste soort onder de partikels, door zijn opvallende gele kleur en zoete smaak kunnen veel karpers deze partikel niet weerstaan! Mais word al eeuwen lang gebruikt voor het lokken en vangen van karper en witvis. Mais is een stuk goedkoper dan de boilie en bied voor veel low budget vissers een goed alternatief.

Mais kopen

Je kunt mais in blik kopen bij de supermarkt van verschillende merken, ook bij de viswinkel verkopen ze extra zoete mais in blik. Blikmais is vaak erg zacht en daardoor ook witvis gevoelig, ben je geen fan van witvis dan kun je beter gaan voor de hardere maiskorrel. Je kunt bijvoorbeeld je mais gedroogd kopen, dit is ook een stuk goedkoper dan mais uit blik. Wanneer je mais gedroogd koopt moet je er wel rekening mee houden dat je mais nog moet weken en koken.

Mais bereiden

Wanneer je mais of andere partikels niet goed bereidt, kunnen deze schadelijk en zelfs dodelijk zijn voor de karper. Het is dus van belang dat je je houdt aan de volgende stappen. Houd er rekening mee dat de hoeveelheid mais die je gedroogd hebt gedoseerd ongeveer 2 tot 3 keer zo veel wordt wanneer je deze kookt!

 1. Koop een zak gedroogde mais
 2. Haal een portie naar wens uit de zak en doe deze in een emmer
 3. Vul de emmer met 2 tot 3 keer zoveel water als mais
 4. Laat de emmer 24 tot 48 uur staan, je mais gaat nu het eerste vocht opnemen
 5. Na het weken giet je het overige vocht weg, dit bevat giftige stoffen voor de karper
 6. Doe het mais in een pan en vul deze met water tot het mais onder water staat
 7. Breng het water aan de kook en laat deze 25 tot 30 minuten koken
 8. Roer tijdens het koken een paar keer door om te voorkomen dat de mais aanbakt, houd ook de hoeveelheid water in de gaten en zorg dat er water bij de mais blijft.
 9. Na het koken laat je de pan met mais en kookvocht afkoelen en kun je eventueel dips, flavour en additieven toevoegen, laat het geheel 1 dag staan.
 10. Nu is het tijd om je mais te gaan gebruiken, vang een bak!

Tijgernoten

Tijgernoten zijn razend populair onder de karpervissers en dat is niet voor niets! Tijgernoten hebben zich meer dan bewezen en zijn zeker in de zomer een echte aanrader voor het vangen van karper. De tijgernoot is een zoete noot die de karper ziet als een echte delicatesse. Tijgernoten zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en maten en bieden mogelijkheden op wateren met dressuur.

Tijgernoten kopen

In Zuid-Europa word de tijgernoot ook veel gebruikt voor menselijke consumptie, zo worden de noten bereid en gegeten of wordt de melk van de noten gedronken. Echter in Nederland zijn de tijgernoten vaak niet te vinden in de supermarkt en moet je dus bij een hengelsport winkel zijn. In de hengelsport winkel kun je tijgernoten op 2 manieren kopen, kant en klaar en dus al gekookt, of gedroogd deze moet je dus zelf nog koken en zijn vaak langer houdbaar.

Tijgernoten bereiden

Gedroogde tijgernoten moeten nog worden gekookt voordat je deze kunt gebruiken. Wanneer je tijgernoten of andere partikels niet goed bereid kunnen deze schadelijk of zelfs dodelijk zijn voor de karper. Het is dus belangrijk dat je de volgende stappen volgt zoals beschreven. Houd er wel rekening mee dat de gedroogde tijgernoten 2 tot 3 keer zo groot en zwaar worden wanneer je deze kookt!

 1. Koop een zak gedroogde tijgernoten
 2. Haal een portie tijgernoten naar wens uit de zak en doe deze in een emmer
 3. Vul de emmer met 2 tot 3 keer zoveel water als tijgernoten
 4. Laat de emmer 24 tot 48 uur staan, je tijgernoten gaan nu vocht opnemen
 5. Na het weken giet je het overgebleven vocht weg, dit kan zeer schadelijk zijn voor de karper
 6. Doe de tijgernoten in een pan en vul deze met water tot de tijgernoten onder water staan
 7. Breng het water aan de kook en laat deze 30 tot 40 minuten koken
 8. Roer tijdens het koken een paar keer door om te voorkomen dat je tijgernoten aanbakken, houd ook de hoeveelheid water in de gaten en zorg dat er water bij de tijgernoten blijft
 9. Na het koken laat je de pan met tijgernoten en kookvocht afkoelen en kun je eventueel dips, flavours en additieven toevoegen, laat het geheel 1 dag staan.
 10. Nu is het tijd om je tijgernoten te gaan gebruiken, vang een bak!

 

Hennep

Hennep bevat veel goede oliën waar de karper dol op is, ook word hennep veel gebruikt bij de witvissers. Hennepzaden zijn erg klein en daarom niet aan je hair te krijgen, wel kun je er goed mee voeren. Hennep word vaak gebruikt in combinatie met andere partikels zoals mais en tijgernoten. Hennepzaden zijn klein en hebben weinig gewicht, in water met grote stenen of veel stroming kan hennep al snel verdwijnen. Kijk dus eerst goed naar het type water waar je op vist voordat je besluit om met hennep te voeren.

Hennep kopen

Hennepzaden kun je kant en klaar kopen in blik of pot in een hengelsport winkel. Ook kun je hennep gedroogd of deels ontkiemd kopen, dit is vaak veel goedkoper dan hennep uit blik. Zo kun je gedroogde hennep ook in grote zakken van 10, 20 of 25 kilo kopen.

Hennep bereiden

Wanneer je hennep niet goed bereid is dit minder aantrekkelijk voor de karper, er komen minder oliën vrij en het kan zelfs schadelijk zijn voor de karper. Het is dus belangrijk dat je hennep volgens de volgende stappen bereid om te voorkomen dat jij verantwoordelijk bent voor de dood van een karper.

 1. Koop een zak gedroogde hennep
 2. Haal een portie hennep naar wens uit de zak en doe deze in een emmer
 3. Vul de emmer met 2 keer zoveel water als hennep
 4. Laat de emmer ongeveer 12 uur staan, de hennepzaden nemen nu vocht op 
 5. Na het weken giet je het overgebleven water weg, dit kan schadelijk zijn voor de karper
 6. Doe de hennep in een pan en vul deze met water tot al het hennep onder water staat
 7. Breng het water aan de kook en laat het maximaal 60 seconden koken
 8. Giet de hennep samen met het water in een emmer
 9. Laat de hennep nogmaals 12 uur weken in dit water
 10. Je ziet nu de witte kiemen van het zaad naar buiten komen, je hennep is nu klaar voor gebruik

 

Kikkererwten

Kikkererwten worden vaak onderschat door de karpervisser, vaak word er gezegd dat kikkererwten niet meer werken op water met dressuur. Op vele wateren word er voornamelijk gevist met boilies of mais, de kikkererwt kan juist op dit soort wateren een mogelijkheid bieden. De kikkererwt wordt vaak links laten liggen terwijl de karper hier nog maar al te graag van eet!

Kikkererwten kopen

Kikkererwten kun je in blik kopen in de supermarkt of in een hengelsport winkel. Vaak zijn kikkererwten uit blik erg zacht en gaan snel van je hair af, daarom is het beter om je kikkererwten gedroogd te kopen en deze zelf te bereiden, dat is nog een stuk goedkoper ook! Gedroogde kikkererwten kun je namelijk ook kopen in zakken van 5, 10 ,20 of 25 kilo en dat scheelt een hoop geld.

Kikkererwten bereiden

Kikkererwten moeten net als andere partikels goed worden bereid om schade of sterfte van karper te voorkomen. Kikkererwten hebben de eigenschap om zich nog meer vol te zuigen met water dan andere partikels, houd er dus rekening mee dat een gedroogde hoeveelheid kikkererwten nog 3 keer zoveel wordt wanneer je deze kookt! Kikkererwten zijn dan ook de perfecte partikel om dips, flavours of additieven aan toe te voegen. Zo kun je bijvoorbeeld ook je kikkererwten koken in tomatensoep in plaats van water, de kikkererwten zullen de tomatensoep gaan absorberen. Door de opgenomen tomatensoep krijgen de kikkererwten een rode kleur en extra smaakstoffen.

 1. Koop een zak gedroogde kikkererwten
 2. Haal een portie kikkererwten naar wens uit de zak en doe deze in een emmer
 3. Vul de emmer met 2 tot 3 keer zoveel water als kikkererwten
 4. Laat de emmer ongeveer 12 uur staan, de kikkererwten gaan nu het eerste vocht opnemen
 5. Na het weken giet je het overgebleven water weg, dit is giftig voor de karper
 6. Doe de kikkererwten in een pan en vul deze met water tot de kikkererwten onder een goede laag water staan
 7. Breng het water aan de kook en laat het ongeveer 30 minuten koken
 8. Je kunt tijdens het koken een smaakstof zoals een flavour toevoegen, roer het geheel regelmatig door
 9. Na het koken kun je de kikkererwten laten afkoelen, hierna zijn ze klaar voor gebruik
 10. Je kunt de kikkererwten invriezen en 1 dag voor je gaat vissen er uit halen, zo blijven ze vers en langer houdbaar

Boekweit

Boekweit is een kleinere partikel met de vorm van een driehoek. Boekweit bevat vele goede voedingstoffen waar karpers gek op zijn, zo gaat boekweit ook snel ontkiemen en dit maakt het extra aantrekkelijk voor de karper. Tegenwoordig wordt boekweit vaak gebruikt in plaats van hennep aangezien hiervan de prijs blijft stijgen.

Boekweit kopen

Boekweit kun je in veel hengelsport winkels kopen en word vaak gemixt met andere partikels, je kunt tegenwoordig ook boekweit online kopen. Boekweit wordt net als andere partikels verkocht in grootverpakkingen van 5,10, 20 of 25 kilo. Vaak word boekweit droog verkocht en moet je deze dus zelf nog bereiden.

Boekweit bereiden

Boekweit moet wanneer je deze gedroogd koopt, nog gekookt worden. Wanneer je dit niet op de juiste manier doet kan dit giftig zijn voor de karpers. Door het koken van boekweit komen ook de smaak en geurstoffen vrij en dit maakt het aantrekkelijker voor de karper. Voordat je boekweit gaat gebruiken raad ik je aan de volgende stappen te volgen.

 1. Koop een zak gedroogde boekweit
 2. Haal een portie boekweit naar wens uit de zak en doe dit in een emmer
 3. Vul de emmer met 2 keer zoveel water als boekweit
 4. Laat de emmer ongeveer 24 uur staan, het boekweit gaat nu vocht opnemen
 5. Na het weken giet je het overige water weg, dit is schadelijk voor de karper
 6. Doe de boekweit in een pan en doe er water bij tot de boekweit net onder water staat, teveel water gaat er voor zorgen dat de boekweit te zacht wordt.
 7. Breng het water aan de kook en laat het 10 tot 20 minuten koken
 8. Houd tijdens het koken het water in de gaten en zorg dat het niet droog kookt
 9. Zet de pan met boekweit in kookvocht weg voor 1 dag, nu kan het nog verder ontkiemen
 10. Je boekweit is nu klaar voor gebruik, vang een bak!

 

Duivenvoer

Duivenvoer is erg populair onder de karpervissers, dit komt omdat duivenvoer een mix bevat van allerlei zaden, noten en granen. In duivenvoer kun je een mix verwachten van onder andere Mais, kikkererwten, zonnebloempitten en hennep. Kortom een mix met veel goede voedingstoffen en oliën waar de karper dol op is!

Duivenvoer kopen

Duivenvoer kun je bij haast iedere dierenwinkel in grootverpakkingen kopen. Duivenvoer is daarom vaak een van de goedkopere aassoorten voor karper. Zo kun je bij veel winkels al 20 kilo duivenvoer kopen voor 20 euro, voor 1 euro per kilo is het voor iedereen mogelijk om te vissen en te voeren!

Duivenvoer bereiden

Duivenvoer is een gedroogde mix van verschillende partikels, je moet duivenvoer dus altijd koken voor gebruik. Wanneer je duivenvoer droog voert aan de karper kan dit voor problemen zorgen in de maag en darmen van de vis. Je wil natuurlijk niet de dood van een karper op je geweten hebben en dus kan je beter de volgende stappen volgen om je duivenvoer te bereiden.

 1. Koop een zak met duivenvoer
 2. Haal een portie duivenvoer naar wens uit de zak en doe deze in een emmer
 3. Vul de emmer met 2 keer zoveel water als duivenvoer
 4. Laat de emmer ongeveer 24 uur staan, het duivenvoer gaat nu vocht opnemen
 5. Na het weken giet je het overige vocht weg, dit kan schadelijke stoffen bevatten voor de karper
 6. Doe het duivenvoer in een pan en vul deze met water tot al het duivenvoer onder water staat
 7. Breng het water aan de kook en laat het ongeveer 30 minuten koken
 8. Laat de pan met duivenvoer en kookvocht afkoelen en laat hem 1 dag staan om nog meer vocht op te nemen
 9. Je kunt dips, flavours en additieven toevoegen om het duivenvoer extra aantrekkelijk te maken
 10. Je duivenvoer is nu klaar voor gebruik, vang een bak!

 

Partikel mix

Wanneer je niet kan kiezen voor welke partikels je gaat kun je kiezen voor een partikel mix. Deze mixen zijn verkrijgbaar van verschillende merken en kunnen verschillende combinaties bevatten. Een mix van partikels kan extra aantrekkingskracht geven omdat je meerdere soorten aas aanbiedt. 

Partikel mix kopen

Een partikel mix kun je in haast iedere hengelsport winkel of dierenspeciaalzaak kopen. Partikel mixen zijn vaak in verschillende combinaties te verkrijgen, ook kun je kiezen uit kant en klare of gedroogde mixen. Partikel mixen zijn meestal verkrijgbaar in 1, 2.5, 5, 10, 20 en 25 kilo zakken, hoe groter de zak, zoveel minder betaal je per kilo.

Partikel mix bereiden

Een partikel mix bestaat uit verschillende soorten partikels, zoals je in dit artikel hebt geleerd moet je de ene partikel langer koken dan de andere. Kijk dus goed welke partikels er in je mix zitten en pak altijd de langste kooktijd voor je mix te bereiden. Wanneer je partikel mix niet goed bereid is kan dit zeer schadelijk en zelfs dodelijk zijn voor de karper. Bereid je partikel mix dan ook altijd volgens de volgende stappen.

 1. Koop een zak met partikel mix
 2. Haal een portie mix naar wens uit de zak en doe deze in een emmer
 3. Vul de emmer met 2 keer zoveel water als partikel mix
 4. Laat de emmer 24 tot 48 uur staan, de partikels nemen nu vocht op
 5. Na het weken giet je het overgebleven vocht weg, dit bevat schadelijke stoffen voor de karper
 6. Doe de partikel mix in een pan en vul deze met water tot de mix onder een goede laag water staat
 7. Breng het water aan de kook en laat je  mix 30 minuten koken
 8. Je kunt na het koken je partikel mix extra aantrekkelijk maken met dips, flavours of additieven
 9. Laat de pan met partikel mix en kookvocht afkoelen en laat dit 1 dag staan voor extra vocht op te nemen
 10. Je partikel mix is nu klaar voor gebruik, vang een bak

 

Winkelwagen