Wat is een boilie?
Een boilie is een gekookt deeg balletje die gebruikt wordt om op karper te vissen, de ronde balletjes zijn verkrijgbaar in veel verschillende smaken en diameters. Een boilie bestaat meestal uit meerdere soorten meel, geurstoffen, smaakstoffen, eieren en water. Dit zijn goed verteerbare stoffen voor de karper en dit zorgt ervoor dat ze de boilie zien als goed voer.
Waar komt de boilie vandaan?
De boilie is ontstaan in Engeland, daar werd voor het eerst een balletje deeg gekookt om hiermee gericht op karper te vissen. Door de harde laag die de boilie om zich heen krijgt door het koken is dit aas minder aantrekkelijk voor witvis. Als echte karpervisser was dit de ultieme oplossing voor het vangen van brasem of andere witvis tegen te gaan. In het Engels heb je het woord “boiled” wat gekookt betekend, hier is het woord boilie ook van afgeleid.
Populair karperaas
Tegenwoordig is de boilie het populairste karperaas en zijn er zoveel smaken en merken dat je vaak niet meer weet welke je moet kiezen. Het belangrijkste aan een boilie is dat hij een sterke smaak en geur moet hebben. Dit zorgt ervoor dat de karper op je stek komt en ook blijft. De karper heeft namelijk een zeer sterk smaak en geurvermogen. Ook is het belangrijk om te weten dat karpers in de winter niet veel eten, gebruik daarom in de winter kleine boilies van 8 tot 12 millimeter aan je hair voor het beste effect. In de zomer daarin tegen zijn karpers vaak erg actief in de avond, een karper eet in de zomer vaak ook groter aas. Hierdoor kun je in de zomer vissen met een 18-20mm boilie, mocht je hiermee teveel last krijgen van brasem kun je zelfs een boilie tot 25mm gebruiken.
Voorvoeren voor karper
Aangezien een boilie niet gebruikelijk is onderwater kan het op sommige wateren voorkomen dat de karper nog moet wennen aan een boilie als voedsel. Dit komt voornamelijk voor op grote wateren zoals een kanaal, meer of rivier aangezien de karper hier hele andere dingen eet dan boilies. Voor dit probleem hebben vele karpervissers een tactiek die ze hiervoor gebruiken: “een voercampagne”. Bij een voercampagne is het de bedoeling dat je een karper voor een langere tijd aan het voedsel laat wennen zodat ze meer vertrouwen krijgen in je boilies. Dit doe je dus door een aantal keer per week een (grote) hoeveelheid boilies te voeren, dit doe je ongeveer rond hetzelfde tijdstip en op dezelfde stek. Soms is 1 of 2 dagen voeren al voldoende, maar op sommige wateren duurt het nu eenmaal wat langer om de vis op de stek te krijgen. Vaak merk je dat voeren met eiwitrijke boilies de vis meer voldoening geeft en dus kun je hier de vis beter mee op de stek houden. Probeer verschillende voerstrategiën uit en je komt vast iets tegen wat werkt op het water dat jij bevist!
Welke boilies zijn het beste?
De vraag welke boilie het beste is word vaak gesteld, maar een concreet antwoord op deze vraag is niet te geven. Het verschilt heel erg per water welke boilies goed werken. Zo kan op het ene water een zoete boilie de sleutel tot succes zijn, maar ook een vismeel of kruiden boilie kan in de smaak vallen. Mijn tip is dan ook om zelf op onderzoek uit te gaan op het water dat je bevist. Vraag eens aan andere vissers waar hun mee vissen, of probeer het zelf uit. Vis bijvoorbeeld 1 hengel met een zoete boilie en 1 hengel met een vismeel boilie en mocht je een 3e hengel mogen probeer dan aan die hengel een kruidige boilie. Vis een paar sessies met deze aaskeuze en kom er achter wat het beste werkt op het water waar jij vist!
Boilies kopen
Boilies kopen kan tegenwoordig in iedere viswinkel of hengelsport webshop. Er zijn talloze geuren, kleuren en smaken verkrijgbaar, waardoor de keuze enorm is. Er zijn veel goede merken op de markt die zich richten op kwaliteit. Ieder merk zal natuurlijk zeggen dat zijn boilies de beste zijn. Je zult dus opzoek moeten gaan naar een boilie die bij jou past. Het belangrijkste in mijn ogen is om te vissen met vertrouwen, en het opbouwen van vertrouwen heeft nu eenmaal tijd nodig. Je zult dus wat sessies moeten gaan vissen en verschillende boilies uit proberen. Klam je dus niet meteen vast aan een merk of smaak, maar ga op onderzoek uit. Probeer wat boilies van verschillende merken en probeer verschillende smaken. Heb je uiteindelijk een smaak gevonden die jouw vertrouwen heeft? Koop deze smaak dan eens van verschillende merken om de prijs/kwaliteit te vergelijken. Zo kom jij uiteindelijk aan een boilie die jouw volledige vertouwen heeft!
Zelf boilies maken
Wanneer je over de juiste materialen beschikt kun je zelf je eigen boilies maken. Ik heb een serie gemaakt over het maken van boilies, hierin neem ik je stap voor stap mee in het maken van boilies.