Aas en voer

Hier kun je terecht voor informatie over aas en voer wat gebruikt wordt bij het vissen. Er zijn vele soorten aas waarvan jij misschien nog niet eens weet dat ze gebruikt worden bij het vissen. Voor iedere vissoort wordt weer een ander aas gebruikt waardoor je gericht op een soort kunt vissen. Zo heb je voor karper bijvoorbeeld vele soorten boilies en partikels en voor roofvis verschillende soorten kunstaas. Je kent vast nog niet alle termen en kunt er altijd iets nieuws over leren. Ook ik blijf altijd bij leren en daarom zullen er steeds nieuwe artikelen bij komen of bijgewerkt worden.

Partikels

Partikels zijn kleine deeltjes aas die gebruikt worden voor het vissen op karper of witvis. Ze komen voor in alle vormen en maten, sommige ken je al maar misschien wist je nog niet dat dit gebruikt wordt voor het vissen. Je kunt partikels kant en klaar kopen of je kunt ze zelf bereiden om kosten te besparen. Wanneer je er voor kiest om zelf partikels te gaan bereiden is het belangrijk om te weten dat wanneer je dit verkeerd doet dit schadelijk kan zijn voor de vis.

Boilies

Boilies zijn gekookte of gestoomde balletjes deeg die speciaal zijn gemaakt voor karper. De boilies zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, smaken en maten en zijn erg populair in Nederland. Je kunt boilies kopen of zelf maken, wanneer je ze zelf gaat maken heb je best wel wat materialen nodig maar op de lange termijn is het een stuk goedkoper. Daarnaast kun je eigen smaken ontwikkelen waardoor je een aas kunt  gebruiken waar je zelf veel vertrouwen in hebt.

Pellets

Pellets zijn cilindervormig en bestaan meestal voor het grootste deel uit vismeel en visolie. Pellets worden veel gebruikt bij het vissen op karper, witvis en meerval. Je kunt ze kopen in verschillende diameters en kleuren. Daarnaast is er een groot verschil in voerpellets en hookbait pellets, het grote verschil zit in de oplostijd in het water.

Pop-ups

Pop-ups zijn drijvende boilies die er dus ook weer in vele verschillende smaken en diameters verkijgbaar zijn. Doordat de pop-up drijft kun je er op verschillende manieren mee vissen. Zo kun je met de pop-ups drijvend aan het wateroppervlakte vissen of statisch op de bodem, daarnaast worden pop-ups vaak gebruikt om je aaspresentatie te verbeteren. Pop-ups kunnen op verschillende manieren gemaakt worden en je kunt ze ook zelf rollen!

Dips, flavours en additieven

Je kunt een dip gebruiken op de aantrekkingskracht van je aas te vergroten. Een flavour is een sterke smaakstof die vaak gebruikt wordt om een boiliemix smaak te geven. Additieven zijn toevoegingen die je bijvoorbeeld door je lokvoer of boiliemix kunt doen om het nog aantrekkelijker te maken voor de karper.

Aas uit de supermarkt

Naast alle keus in de hengelsport winkel wordt er ook veel aas uit de supermarkt gekocht. De supermarkt verkoopt vele smaakvolle ingrediënten die je kunt gebruiken voor het karpervissen. De karper eet namelijk van alles en nog wat waardoor je ze met de gekste dingen kunt vangen. In dit artikel noem ik een aantal voorbeelden die jij kunt gebruiken als alternatief aas. Natuurlijk zijn er nog vele andere ingrediënten verkrijgbaar en de lijst zal zich dan ook blijven uitbreiden!

Winkelwagen