Boilies

Wat is een boilie?

Een boilie is een gekookt deeg balletje die gebruikt wordt om op karper te vissen, de ronde balletjes zijn verkrijgbaar in veel verschillende smaken en diameters. Een boilie bestaat meestal uit meerdere soorten meel, geurstoffen, smaakstoffen, eieren en water. Dit zijn goed verteerbare stoffen voor de karper en dit zorgt ervoor dat ze de boilie zien als goed voer.

Waar komt de boilie vandaan?

De boilie is ontstaan in Engeland, daar werd voor het eerst een balletje deeg gekookt om hiermee gericht op karper te vissen. Door de harde laag die de boilie om zich heen krijgt door het koken is dit aas minder aantrekkelijk voor witvis. Als echte karpervisser was dit de ultieme oplossing voor het vangen van brasem of andere witvis tegen te gaan. In het Engels heb je het woord “boiled” wat gekookt betekend, hier is het woord boilie ook van afgeleid.

Populair karperaas

Tegenwoordig is de boilie het populairste karperaas en zijn er zoveel smaken en merken dat je vaak niet meer weet welke je moet kiezen. Het belangrijkste aan een boilie is dat hij een sterke smaak en geur moet hebben. Dit zorgt ervoor dat de karper op je stek komt en ook blijft. De karper heeft namelijk een zeer sterk smaak en geurvermogen. Ook is het belangrijk om te weten dat karpers in de winter niet veel eten, gebruik daarom in de winter kleine boilies van 8 tot 12 millimeter aan je hair voor het beste effect. In de zomer daarin tegen zijn karpers vaak erg actief in de avond, een karper eet in de zomer vaak ook groter aas. Hierdoor kun je in de zomer vissen met een 18-20mm boilie, mocht je hiermee teveel last krijgen van brasem kun je zelfs een boilie tot 25mm gebruiken.

Voorvoeren voor karper

Aangezien een boilie niet gebruikelijk is onderwater kan het op sommige wateren voorkomen dat de karper nog moet wennen aan een boilie als voedsel. Dit komt voornamelijk voor op grote wateren zoals een kanaal, meer of rivier aangezien de karper hier hele andere dingen eet dan boilies. Voor dit probleem hebben vele karpervissers een tactiek die ze hiervoor gebruiken: “een voercampagne”. Bij een voercampagne is het de bedoeling dat je een karper voor een langere tijd aan het voedsel laat wennen zodat ze meer vertrouwen krijgen in je boilies. Dit doe je dus door een aantal keer per week een grote hoeveelheid boilies te voeren, dit doe je ongeveer rond hetzelfde tijdstip en op dezelfde stek. Wanneer je hier twee weken voor je sessie mee begint is de kans groot dat je een paar dikke karpers er uit gaat halen!

Welke boilies zijn het beste?

Nu zijn boilies van de meeste merken te duur om twee weken lang te blijven voeren. Bekijk daarom eens de boilies van Tasty baits, deze boilies zijn verkrijgbaar in 10kg zakken en zijn relatief goedkoop (€2,50 tot €4 per kilo) en daardoor geschikt voor grote voercampagnes. Deze boilies zijn redelijk zacht en zullen hierdoor goed zijn smaak afgeven in het water.

Door de zachtheid van deze boilies zijn ze minder geschikt om aan je hair te doen, de boilies zullen na enkele uren uit elkaar vallen. Gebruik daarom voor het instant vissen een boilie van een goed merk als: Pro line, Crafty catcher of Rod Hutchinson. Deze merken verkopen boilies van hoge kwaliteit, ze bevatten veel voedings-, geur- en smaakstoffen en zijn hierdoor het beste aas om karper mee te vangen!

Zelf boilies maken

Wanneer je over de juiste materialen beschikt kun je zelf je eigen boilies maken. Ik heb een serie gemaakt over het maken van boilies, hierin neem ik je stap voor stap mee in het maken van boilies.

Winkelwagen