Hoe vang je een forel met powerbait?

Hoe vang je een forel met powerbait?

Het vissen op forel is in veel landen erg populair, zo word er in België, Frankrijk, Spanje, Italië en nog veel meer Europese landen gevist op forel.  In het buitenland word er meestal gevist op een beek of rivier door middel van een vliegvishengel. In Nederland heb je niet veel wateren waar de forel in het wild voorkomt, daarom moeten wij het hier doen met de lokale forelkwekerijen die het mogelijk maken om hier te vissen op forel. Een forel is een roofvis en is op meerdere manieren te vangen, zo kun je vissen met spinnerslepels, kunstvlieg, wormen en ander natuurlijk aas en natuurlijk met powerbait. In dit artikel leg ik je uit wat powerbait is en hoe jij hiermee forel kunt vangen!           

Bekijk hier de beste hengelsport artikelen voor forel!   

5f296fd0b92b4-forel gevangen met powerbait.jpg   

Wat is powerbait?

Powerbait is een visaas dat wordt gebruikt voor het vissen op forel. Powerbait is een kneedbaar deeg verkrijgbaar in verschillende kleuren, geuren en smaken en wordt ook wel foreldeeg genoemd. Het deeg wordt meestal verkocht in kleine potjes en kun je kopen in de drijvende of zinkende variant. De drijvende powerbait wordt gebruikt voor het imiteren van een levend aas door het ingooien en ophalen, of het slepen langs de kant met een gevormd stukje powerbait. De zinkende variant van powerbait word gebruikt voor het statisch vissen met bijvoorbeeld werplood.

Bekijk hier alle smaken powerbait voor forelvissen!

5f297080c9114-Berkley powerbait voor forelvissen - foreldeeg.jpg5f2970b596319-berkley powerbait voor forelvissen geel.jpg5f2970ef7b38d-Berkley powerbait potje.jpg

Hoe bevestig je powerbait?

Powerbait kun je in veel verschillende vormen kneden, zo zijn de wokkel en de duckfeet de meest bekende vormen. Je kunt de vormen maken met je hand of vormen met een deegvormer. Met een deegvormer kun je snel een vorm in je deeg krijgen om zo weer meteen te kunnen vissen! Het enige wat je hoeft te doen is je haak in de uitsparing te plaatsen, vullen met deeg en de vormer een keer dubbel te vouwen. Nu heeft het deeg de ideale druppelvorm voor het vissen op forel! 

Bekijk hier de beste deegvormers voor forelvissen!


Ook kun je ervoor kiezen om het deeg te vormen met je handen, wanneer je dit onder de knie krijgt heb jij geen deegvormer meer nodig! Er zijn verschillende vormen die je kunt maken met je handen, toch zijn er een paar vormen die het beste werken. In de video hieronder leer je hoe jij je eigen powerbait kunt vormen met je handen!

Welk materiaal heb ik nodig voor het vissen met powerbait?

Het vissen op forel met powerbait is gemakkelijk te doen met een normale spinhengel, ook kun je hiervoor een speciale forelhengel gebruiken. De lengte van de hengel is niet heel erg belangrijk, maar het meest gebruikelijke ligt tussen de 2.40m en 2.70m, het werpgewicht ligt meestal tussen de 5 en de 20 gram, hierdoor lijkt de forelhengel al erg veel op de spinhengel waarmee je op baars vist. Aangezien je geen grote afstanden gaat gooien en de forel niet de sterkste vis is heb je ook geen grote molen nodig, wanneer je kiest voor een maat tussen 1000 en 2500 zit je perfect. De maat van de forelmolen is afhankelijk van de lengte van de hengel waar je mee vist. Omdat de forel een nogal schuwe vis is, raad ik aan om te kiezen voor een nylon lijn tussen de 0.18mm en 0.22mm. Wanneer je gaat vissen op zalmforel raad ik aan een iets sterkere hoofdlijn te kiezen, dit omdat de zalmforel vaak groter en sterker is dan de normale forel.

Welke montage gebruik ik voor het vissen met powerbait?

Het vissen met een dobber is een van de meest gebruikte montages voor het vissen op forel, daarom ga ik in dit artikel vooral in op deze montage. Er zijn speciale foreldobbers op de markt die speciaal zijn ontwikkeld voor forelvissen, maar een normale witvisdobber tussen de 2 en de 5 gram is ook goed te gebruiken. Omdat de forel een schuwe vis is, is het verstandig om je dobber goed uit te loden, zo voorkom je dat de forel veel weestand voelt wanneer hij er met je aas vandoor gaat. Omdat je gevormde powerbait onderwater gaat draaien (spinnen), is het verstandig om te kiezen voor een wartel die goed draait, zo voorkom je dat je lijn gaat draaien en je montage in de war raakt. Aan je wartel hang je een onderlijn tussen de 0.16mm en 0.18mm met een haak in maat 6 tot 10. Ook zijn er complete forel onderlijnboekjes verkrijgbaar die het gemakkelijk maken voor de beginnende forelvisser!

Winkelwagen