Hoe vang je een snoek?

Hoe vang je een snoek?

Het vissen op snoek is misschien wel een van de meest gewilde manieren in Nederland en België. Jaarlijks zijn er vele vissers die overstappen naar snoekvissen omdat dit een van de actiefste manieren van vissen is. Omdat jij misschien nog niet goed weet hoe het vissen op snoek in werking gaat, heb ik in het blog artikel: “Hoe vang je een snoek” beschreven hoe jij je eerste snoek kunt gaan vangen! In dit artikel schrijf ik informatie over de snoek en bespreek ik 3 manieren van snoekvissen: vissen met kunstaas, vissen met dood aas en vissen met levend aas.

Informatie over de snoek

De snoek is samen met de baars de meest populaire roofvissoort in Nederland en België. De snoek kan tot wel anderhalve meter lang worden en een leeftijd bereiken van ongeveer 15 jaar. De snoek kan herkent worden aan zijn groen, witte kleur, zijn langwerpige vorm en zijn bek vol met tanden. De snoek is een roofvis en jaagt op vissen, amfibieën, kreeftachtige, knaagdieren en watervogels, de snoek jaagt zelf op zijn eigen soort (kannibalisme)! De snoek eet het meeste vis, dit omdat dit het makkelijkste is om op te jagen. De snoek is een vis die zoveel mogelijk energie wil besparen voor geval van nood, jagen kost veel energie en dus zal de snoek eerder gaan voor een zwakkere of gewonde vis. De snoek paait vroeg in het jaar, vanaf februari/maart begint de snoek met paaien in ondiepere gedeeltes van het water. Om de snoek te beschermen kennen wij in Nederland de gesloten tijd voor snoek, dit is van 1 maart tot de laatste zaterdag in mei. In deze tijd mag er niet op snoek gevist worden zodat de snoeken zich succesvol kunnen voortplanten. Doordat de snoek eerder klaar is met paaien dan andere vissoorten, hebben de nieuwe snoeken de tijd om te groeien voordat de rest van de vissen klaar zijn met paaien. Hierdoor hebben de nieuwe snoeken genoeg voedsel en kunnen ze na 1 jaar al de 30 centimeter bereiken!

Hoe vang je een snoek met kunstaas?

Een van de populairste aassoorten onder de snoekvisser is het kunstaas. Het kunstaas is ontworpen voor het nabootsen van levende prooien. Het meeste kunstaas ziet er dan ook uit als een visje, maar er zijn ook vele andere vormen beschikbaar zoals eenden, kikkers en ratten. Er zijn verschillende soorten kunstaas met ieder zijn eigen werking, zo heb je de spinnerspluggen, jerkbaits, lepelssoftbaits en nog vele andere soorten. Voor grote snoek kun je het beste gaan voor groot kunstaas, maar wanneer je nog een beginner bent is het verstandiger om te beginnen met een kleine variant van kunstaas.

Bekijk hier alle soorten kunstaas voor snoek!

Je kunstaas bevestig je aan een stalen onderlijn met een wartel zodat je gemakkelijk van aas kunt wisselen. Door het kunstaas in te gooien en rustig weer op te halen, geef je beweging aan je kunstaas. Zo lijkt het voor de snoek alsof er een vis voorbij zwemt en zal de snoek hier achteraan gaan. Wanneer de snoek je kunstaas pakt voel je de aanbeten aan je hengel en sla je de vis aan, nu kun je beginnen met het drillen van je eerste snoek!

Leer hier nog meer over het vissen met kunstaas op roofvis!

Hoe vang je een snoek met dood aas?

Wanneer je op snoek gaat vissen met dood aas, gebruik je een dode vis als aas. Zorg er wel voor dat deze vis vers is en dus niet al begint te stinken. Voor zoetwater vissen die je kunt gebruiken als dood aas kun je vaak terecht in de viswinkel, denk hierbij aan voorn, bliek of blei. Ook kun je in de viswinkel of supermarkt terecht voor een zak verse zoutwater vis zoals bijvoorbeeld makreelharing of sardientjes. Met dood aas vang je over het algemeen vooral grote snoeken, dit komt omdat jagen op een dode vis weinig energie kost. Grote snoeken zijn lang en zwaar en hebben hierdoor meer energie nodig dan kleinere vissen, hiervoor moeten ze dus meer jagen en is het dood aas dus een makkelijke prooi.

Bekijk hier de beste aasvissen voor snoek!

Je kunt op twee manieren vissen met dood aas, kies voor jezelf de manier die het beste bij jou past. Zo kun je statisch vissen met dood aas, op deze manier vis je ongeveer hetzelfde als een karpervisser. Je vist dan met lood en een onderlijn, aan de haak van je onderlijn zit je dood aas bevestigd. Je hengel leg je op een hengelsteun of rodpod met elektrische beetmelders, wanneer je beetmelder afgaat heb je beet en kun je de vis aanslaan!

Ook kun je vissen met dood aas en een dobber, je zorgt ervoor dat je dood aas vis net boven de bodem hangt. Met een goede dood aas onderlijn zorg je ervoor dat de dode vis horizontaal in het water staat, hierdoor lijkt het alsof de vis nog leeft en stil ligt in het water. Wanneer je vist met een dobber is het van belang dat je niet te lang wacht met aanslaan. Zorg er voor dat je maximaal 10 seconden tussen de aanbeet en het aanslaan laat, hoe langer het duurt voordat je aanslaat, zoveel groter is de kans dat de snoek je aasvis inslikt en dit gaat moeilijk worden met onthaken!

Bekijk hier de beste artikelen voor het vissen met dood aas!

Hoe vang je een snoek met levend aas?

LET OP: In Nederland is het verboden om te vissen met levend aas op snoek en andere roofvis, in België en Frankrijk is dit  nog wel toegestaan!

De meeste snoekvissers vissen met levend aas door gebruik te maken van een dobber, een stalen of fluorcarbon onderlijn en hieronder een dood/levend aas onderlijn. Deze onderlijnen hebben vaak 1 of 2 dreggen, 1 van deze dreggen is bedoeld voor de rug en een voor de staart, zorg er wel voor dat maar 1 van de 3 haken van de dreg in de aasvis steekt. Zorg er ook hierbij voor dat de aasvis net boven de bodem staat en dus niet op de bodem ligt. Zodra de snoek de aasvis pakt moet je de vis aanslaan, wacht ook hierbij niet langer dan 10 seconden om te voorkomen dat de snoek de aasvis inslikt. Denk er altijd aan dat de aasvis waarmee je vist nog leeft en dus rond zwemt. Werp de vis naar een plek waar hij niet meteen in aanraking komt met obstakels zoals lelies of andere waterplanten, hier kan de aasvis zich vast zwemmen en heb je een probleem. Wanneer je de aasvis goed in leven wilt houden kun je gebruik maken van een aasketel met een zuurstofpomp, hierin kun je de aasvis goed en veilig vervoeren en bewaren.

Winkelwagen