Hoe vang je een witvis?

Hoe vang je een witvis?

Witvis is een verzamelnaam voor veel licht gekleurde karperachtigen. Een witvis is een brede term die verwijst naar een categorie vissen die over het algemeen in de buurt van de bodem van waterbronnen leeft, zoals meren, oceanen, vijvers en aquaria. Ze zijn uitgerust om comfortabel te verblijven in de nabijheid van los zand en puin. In de BeNeLux zijn de bekendste soorten: Brasem, blankvoorn, rietvoorn, kopvoorn, winde, roofblei. Over het algemeen is de witvis de vissoort die het meest voor komt in de BeNeLux, ook zwemmen ze vaak in scholen of groepen. De meeste witvissen eten ongewervelde of plantaardig voedsel, sommige witvissen zoals roofblei jagen ook op kleine visjes.

5f200b260eb53-brasem.jpg

De juiste uitrusting voor vissen op witvis

Hengel

Allereerst is de lengte van de hengel belangrijk. De lengte van de hengel en de werpafstand staan met elkaar in verbinding. Als u dus op korte afstand wilt gaan vissen, is het belangrijk om een kortere hengel aan te schaffen. Hiermee werpt u ongeveer tot 2,75 of 3 meter. Als u toch liever op een grotere watermassa gaat vissen, kunt u het beste een hengel van 3,30 meter of langer aanschaffen.

Ook de hengelsterkte, oftewel de testcurve is van belang. De testcurve is een maat voor de hoeveelheid kracht die er op een hengel moet worden uitgeoefend om de punt in een hoek van 90 graden ten opzichte van de as te buigen. Veelal wordt dit uitgedrukt in licht, medium of zwaar.

Als u op witvis gaat vissen, wordt meestal een vaste hengel aangeraden. Je kunt kiezen uit drie verschillende soorten hengels: de oversteekhengel, de insteekhengel en de telescopische vaste hengel. De oversteekhengel wordt het meest gebruikt.

Beetmelders

Beetmelders geven een signaal af dat u iets gevangen heeft. Ze kunnen worden bevestigd op de rodpod of steunen.

5f200b3dd8baa-kleine voorn gevangen.jpg

Net

Als u een witvis heeft gevangen aan de lijn, wilt u deze natuurlijk ook uit het water halen. Om dit succesvol te kunnen doen, heeft u een schepnet nodig. Ook de lengte van de steel van het net is relevant. Houdt er rekening mee dat wanneer u ver van het water verwijderd bent, u een langere steel nodig heeft. Na het vangen kun je de vis bewaren in een leefnet, ook deze zijn verkrijgbaar in verschillende maten.

LET OP: In veel gevallen is een leefnet niet toegestaan! Kijk daarom eerst naar de regels bij jou in de buurt!

Bekijk hier de beste schepnetten en leefnetten voor witvis!

Aas en voer

Als u gaat vissen op witvis, kunt u gebruik maken van verschillende soorten aas. Denk aan maden, deeg, maïs, wormen en lokvoer.

Bekijk hier de beste aassoorten voor witvis!

5f200ba7d8c20-maden als aas voor witvis.jpg

Vislijn

Als u op witvis gaat vissen, wordt er meestal gebruik gemaakt van een nylon vislijn. Ook gebruikt men vaak een onderlijn. Hierdoor verspeel je minder snel de volledige montage. Verder kun je bij een botte haak snel de gehele onderlijn verwisselen.

Bekijk hier de beste vislijnen voor witvis!

Haken

Het is belangrijk om de haken af te stemmen op het aas waarmee u vist. Neem een haak met een wat langere steel in maat 6, 8 of 10 om meerdere aassoorten te kunnen vissen. Door het gebruik van een langere steel is er ook meer ruimte voor het onthaken zonder de knoop te beschadigen.

Bekijk hier de beste haken voor witvis!

5f200bc152cb8-voorn.jpg

Goede merken voor witvis spullen

Aangezien er erg veel merken zijn en de keuze soms moeilijk is hebben wij enkele goede merken voor het vangen van witvis op een rij gezet:

Winkelwagen