Hoe vang je meer karper op een vijver?

Hoe vang je meer karper op een vijver?

Voor een karper visser is er niets zo frustrerend als vele uren aan de waterkant te zitten en geen karper te vangen. In dit artikel geef ik een aantal tips die jou gaan helpen met het vangen van meer karpers. Ik ga het onder andere hebben over aas keuze, seizoenen en het gedrag van de karpers.

Wat is een goede haak voor karper?

Een goede karper haak is een van de belangrijkste dingen wanneer je meer karpers wil vangen. Zorg ervoor dat je haak niet glimt in het water, door de schittering die de haak veroorzaakt kunnen karpers schrikken en weg zwemmen. Ook is het van grote belangen dat je vist met een scherpe haak, wanneer je haak niet scherp genoeg is kan het voorkomen dat de karper los schiet of zichzelf niet goed haakt. De grootte van je haak is hiernaast ook een van de factoren die er voor kunnen zorgen dat je minder karper vangt. Wanneer je vist met een klein aas zoals mais, pellets of boilies kleiner dan 15mm kun je het beste met een kleinere haak (maat 8) gaan vissen. Wanneer je met een groter aas soort vist zoals boilies van 18 tot 25mm kun je het beste gaan voor een grotere haak (maat 6 of 4).

Welk aas is het beste voor karper?

Een karper kun je met heel veel soorten aas vangen maar de vraag welk aas nu het beste is kun je niet zomaar beantwoorden. Hiervoor moet je zelf experimenteren bij de vijver waar je op gaat vissen. De boilie is in Nederland het meest gebruikte aas om mee op karper te vissen, ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en maten. Hierdoor is het vaak moeilijk een keuze te maken welke smaak en maat boilies je gaat kopen. Het beste kun je 2 verschillende soorten boilies proberen, ikzelf heb de voorkeur om voor een zak zoete boilies te gaan (mango of aardbei) en een zak vismeel boilies(Garlic & Robin Red of Killer krill). 

Karpers vangen in alle seizoenen

In de winter is het water een stuk kouder en zijn karpers minder actief, ze eten minder en zullen de voorkeur geven aan kleiner aas. Vis daarom in de winter met een kleiner aas zoals mais of boilies. Ook is het van belang dat je niet teveel bijvoert, op een kleine vijver is een klein handje boilies op je stek genoeg. In de lente wanneer het water warmer begint te worden begint het paaiseizoen, de karpers zijn dan bezig met voortplanten en zullen daardoor minder zin hebben in eten. Wanneer je het rond de schemering probeert kun je een grotere kans hebben om karper te vangen dan op een warme middag in de zon. Wil je toch een karper vangen op een warme dag? Probeer dan eens te vissen met een pen dobber of drijvend aas (pop-ups of brood). Op deze manier van vissen kun je opzoek gaan naar de vis en is de kans op vangen groter. In de zomer zijn karpers erg actief en kun je gaan voor een groter aassoort zoals boilies van 18 of 20mm. 

Hoeveel aas moet ik bijvoeren?

Aangezien karpers in koud water minder zullen eten is het verstandig om in de winter een klein handje klein aas (stukjes boilies, pellets of mais) te voeren op de stek waar jouw haak aas ligt. In de zomer kun je meer bijvoeren om je stek aantrekkelijker te maken, de karpers zullen met gemak vele boilies eten. Sommige mensen beweren dat een karper vol komt te zitten wanneer er teveel voer ligt, dit is echter niet het geval. Wel is het zo dat hoe meer boilies er op je stek liggen, zoveel kleiner word de kans dat de karper jouw boilie er tussen uit pakt. Zorg dat je een goed balans vindt in het voeren op de vijver bij jou in de buurt, op een grote vijver (2-5 hectare) kun je natuurlijk meer voeren dan op een kleine vijver (1 hectare). Op een vijver groter dan 5 hectare is het verstandig om een paar handen boilies gespreid te voeren, zo kunnen karpers makkelijker je stek vinden. Het beste kun je bijvoeren met kleiner aas (15mm boilies of halve 20mm boilies), op deze manier valt de 20mm boilie die aan jou hair zit meer op aangezien deze een stukje groter is. In de herfst kun je vele karpers vangen, door veranderingen in de tempratuur van het water gaan de karpers veel eten. Een karper eet weinig in de winter en zal daarom in de herfst veel voedingstoffen zoeken om de winter door te komen. 

Alternatieve aassoorten

Probeer eens een aassoort waar nog niet veel mee gevist wordt. Een karper eet heel veel soorten voer en je kunt ze dan ook met de gekste dingen vangen. Ga daarom eens voor een alternatief aas zoals:

  • Kaas
  • Rozijnen
  • Kidney bonen
  • Pinda’s (gekookt)
  • Frikandel (rauw)
  • Fruit (aarbei, bannaan, bramen)
  • Lunchworst
  • Spek
  • Wormen
  • Aardappel
Winkelwagen