Karper boilies

Karper boilies

Karper boilies: Het populairste en beste karper aas van dit moment. In de wereld van de karpervisser is de boilie niet meer weg te denken, vele vissers geven de voorkeur aan dit aas en dat is niet voor niets! De karper is dol op de boilie en door de verschillende smaken en maten kun jij voor ieder water en seizoen een goede boilie vinden.

Wat is een boilie?

Een boilie is een ronde aassoort dat wordt gebruikt voor het vangen van karper. De boilie is een rond balletje deeg wat gekookt wordt om een harde buitenlaag te krijgen. Het aas is verkrijgbaar in veel verschillende geuren, kleuren, smaken en maten en is daardoor het beste aassoort met de meeste mogelijkheden.  De boilie komt oorspronkelijk uit Engeland, het woord boilie is dan ook afgeleid van het Engelse woord “boiled” wat gekookt betekend. Door de harde buitenlaag is de boilie minder witvisgevoelig en dit was voor de meeste karpervissers dan ook de grootste reden om over te stappen naar de boilie. De boilies zijn in verschillende maten te krijgen, zo begint de afmeting meestal rond de 10mm en deze kan oplopen tot wel 30mm, de gemiddelde boilie ligt tussen de 18mm en 20mm.

Goedkope boilies

Door het grote aanbod in boilies zijn er ook veel prijsverschillen, zo heb je goedkope maar ook dure boilies. Het verschil ligt hem meestal in de kwaliteit van de bol, hoeveel smaak en geur zit er aan? Wat zit er in aan voedingsstoffen die belangrijk zijn voor de karper? Hoelang blijft de boilie heel in het water en zit hier na een tijd nog geur een smaak aan? Dit zijn allemaal factoren die er voor kunnen zorgen dat de boilies in prijs verschillen. Een goedkope C-merk boilie is dus meestal niet de beste keuze wanneer je veel karper wil vangen.

Boilies aanbieding

Voor de vissers die niet veel geld kwijt willen zijn aan hun aas raad ik aan om hun boilies in de aanbieding te kopen. In mijn ogen kun je beter gaan voor afgeprijsde A-merken dan voor altijd goedkope C-merken, de karper is nu eenmaal selectief in wat hij wel of niet eet. In onze webshop vind je vele boilies in de aanbieding van verschillende goede merken. 

Goede boilies kopen

Goede boilies kopen is iets wat iedereen wil maar wat vaak mis gaat. Kijk wanneer je een boilie koopt goed naar de beschrijving, voerboilies zijn goedkoper en minder van kwaliteit dan readymades. Hierin vergissen veel vissers zich en kopen per ongeluk voerboilies omdat ze dachten goedkoper uit te zijn, maar komen vervolgens bedrogen uit omdat de boilies zachter en minder van kwaliteit zijn dan de verwachting was. Ook kun je kijken naar de samenstelling van de boilies dit verteld vaak al veel over de kwaliteit. Wanneer je zeker wil weten of een boilie aan jouw verwachtingen voldoet kun je kijken naar boilie reviews.

Beste boilies

Karpervissers zijn altijd opzoek naar de beste boilies, maar welke boilies zijn nu echt de beste? Die vraag valt niet zomaar te beantwoorden, een boilie kan op het ene water goed werken en op een ander water weer niet. Je moet dus zelf uitvogelen wat er goed werkt op het water waar jij gaat vissen, dit kun je doen door veel te vissen, andere vissers te vragen waar hun goed mee vangen, of je vraag stellen in een van de karper groepen op facebook. Ook de seizoenen zijn een grote factor in welke boilie goed gaat werken.

Boilies in de zomer

Wanneer de water tempratuur boven de 15 graden komt breekt voor de karpers de zomer aan. In de zomer zijn karpers het minst kieskeurig en maakt het dus ook niet heel veel uit met wat voor soort bol je gaat vissen. Wel is het zo dat een fel gekleurde boilie in de zomer een extra prikkeling kan geven. Mijn eigen voorkeur ligt vaak bij een lekkernij voor de karper, zo vis ik vaak met hele zoete bollen zoals aardbei of mango of boilies met natuurlijke voeding voor de karper zoals mosselen of kreeft.

Boilies in de herfst

Wanneer de temperatuur van het water gaat zakken is het beste seizoen voor karper aangebroken. In de herfst gaan karpers veel eten om zo reserve vetten op te bouwen voor de winter en hier kun jij gebruik van maken! Nu is het in de herfst dus erg belangrijk dat je voor een goede boilie kiest met veel goede voedingsstoffen, denk hierbij aan veel vismeel of visolie. Een voorbeeld van een boilie met veel voedingsstoffen is de Krill & liver of de Garlic & Robin red.

Boilies in de winter

Wanneer het water onder de 10 graden zakt begint de winter voor de karpers. Omdat ze zich in de herfst hebben volgevreten en het erg koud is, zijn ze in de winter een stuk minder actief. De karper zal eerder verzadigd raken en daarom is het belangrijk om niet te veel te voeren, te kiezen voor een licht verteerbare boilie en je aas te laten opvallen. Zo kies ik in de winter liever voor een zoete boilie met weinig voedingstoffen zoals coco & banana of tutti frutti, ook geef ik vaak de voorkeur aan een kleiner formaat boilie van ongeveer 10mm of 12mm tot maximaal 15mm.

Boilies in de lente

Wanneer de winter eindigt en de eerste dagen met zon aanbreken gaat het water weer langzaam opwarmen en dit zal de karper actiever laten worden. De karper zal in de lente nog niet heel veel gaan eten, maar zal wel steeds meer goed verteerbaar aas gaan eten. Boilies met veel aantrekkingskracht zullen in de lente het verschil maken, zo kun je de boilies in een flavour of dip laten weken om ze meer attractiewaarde te geven. In de lente ga ik het liefste voor de scopex boilies.

Boilie merken

Wanneer je opzoek gaat naar boilies zal je al snel tegen talloze merken aanlopen die allemaal beweren de beste boilies te hebben. Echter kan niet iedereen de beste zijn en zijn er een paar grote merken die er uit springen. In de onderstaande lijst vind je bewezen boilie merken met bollen van goede kwaliteit.

Winkelwagen