Karperhengels

Karperhengels zijn er van verschillende materialen, merken, testcurves en lengtes. In dit artikel leg ik uit wat een testcurve is, waarom je een bepaalde lengte hengel moet gebruiken en welke materialen worden gebruikt. Ook noem ik alle soorten karperhengels die er op de markt verkrijgbaar zijn.

Soorten karperhengels

Je kunt karpers op verschillende manieren vangen, zo kun je lood met een onderlijn inwerpen, met een pendobber of met drijvend aas vissen. Ook kun je met een spodraket een voerplek aanmaken of met een marker de diepte van het water uitpeilen. Om al deze manieren van karpervissen goed uit te kunnen voeren zijn er verschillende soorten hengels ontworpen met ieder hun eigen kenmerken.

Karperhengel

Een karperhengel is bedoeld om met lood en een onderlijn te vissen en deze in te werpen naar de door jou uitgekozen visstek. Omdat je met een karperhengel op afstand vist wordt dit ook wel een afstandshengel genoemd. Om je lood ver te kunnen werpen heb je een wat langere hengel nodig, meestal ligt de lengte tussen 3,60m (12ft) en 3,90 (13ft). Hoe zwaarder je lood is, zoveel hoger moet je testcurve zijn, de meeste karperhengels liggen tussen de 2,5lbs en 4lbs.

Penhengel

Een penhengel is bedoeld om met een pendobber, knijplood en een haak of onderlijn een karper te vangen. De lengte van een penhengel ligt aan de manier waarop jij wil gaan vissen, wil je bij veel opstakels zoals bosjes of takken vissen? Dan is een lange hengel vaak onhandig en word er gekozen voor een lengte tussen de 3,00m (10ft) en 3,30m (11ft). Verder ligt de gemiddelde lengte van een penhengel tussen de 3,90m (13ft) en 4,20 (14ft). Bij het penvissen gaat de voorkeur vaak naar een buigzame hengel, de testcurve van een penhengel ligt dan ook tussen 1,5lbs en 2lbs.

Stalkerhengel

Een stalkerhengel is gemaakt om de karper op te zoeken en deze vervolgens te vangen. Omdat niet alle waterkanten even toegankelijk zijn en het door bomen, struiken of takken vaak moeilijk is om in te werpen is een stalkerhengel vaak een stuk korter. De meeste stalkerhengels liggen tussen de 2,40 (8ft) en 3,30 (12ft), wel zijn deze hengels vaak sterk en hebben een testcurve tussen 2,5lbs en 3lbs.

Spodhengel

Met een spodhengel kun jij je stek makkelijk bijvoeren met een spodraket. Een spodraket vol met voer kan erg zwaar zijn en dus heb je een sterke hengel nodig met een hele hoge testcurve, gemiddeld ligt dit tussen 5lbs en 5,5lbs. Ook heb je een langere hengel nodig van ongeveer 3,60m (12ft) om verre afstanden te kunnen gooien. Met een spod kun je gemakkelijk grote hoeveelheid voer op je stek krijgen of regelmatig bij blijven voeren.

Markerhengel

Met een marker kun je de diepte van het water uitpeilen of de bodem aftasten om te voelen wat er op de bodem ligt, ook kun je er voor kiezen om de marker eenmaal in te werpen en deze de hele sessie te laten liggen om je visstek te markeren. Wanneer je een marker gebruikt om de diepte te pijlen ga je veel ingooien en dit moet de hengel aan kunnen, vaak is een markerhengel sterk en lang om verre afstanden te kunnen werpen. De gemiddelde markerhengel is tussen 3,00m (10ft) en 3,90m (13ft) lang en heeft een testcurve tussen 2,5lbs en 5,5lbs, dit is een groot verschil omdat je een markerhengel op verschillende manieren kunt gebruiken. Ook bestaan er combinaties tussen spodhengels en markerhengels, zo kun je eerst de visstek uitpeilen om daarna met een spod bij te voeren. Deze combinaties zijn vaak sterk en hebben de eigenschappen van een spodhengel.

Welk materiaal wordt er gebruikt voor karperhengels?

Karperhengels zijn meestal gemaakt van carbon, kevlar of glas. Een karperhengel van glasvezels is vaak redelijk zwaar vergeleken met de andere materialen, wel is glas sterk en het goedkoopst. Carbon is een stuk lichter dan glas en is ook nog eens sterker, echter is carbon wel wat duurder dan glas. Kevlar is het lichtste en sterkste materiaal, maar dit maakt het meteen een heel stuk duurder. Ook wordt er bij sommige hengels een combinatie gebruikt van carbon met glas of carbon met kevlar, zo kun je een sterke hengel voor minder geld kopen.

Ook in de materialen zelf heb je verschil in kwaliteit, zo heb je bijvoorbeeld verschillende soorten carbon. Zo word er veel gebruik gemaakt van carbon met low modules vezels of intermediate modules vezels, dit zijn buigzame carbon vezels. Ook heb je de high modules vezels en ultrahigh modules vezels, deze vezels zijn minder flexibel maar zijn wel lichter. Vaak word glas ingezet om de hengel beter tegen onverwachte belasting te laten kunnen, glas is sterk en kan in combinatie met carbon een erg sterke karperhengel maken.

Welke lengte karperhengel?

De lengte van je hengel hangt af van de manier waarop jij wilt gaan vissen. Wanneer je een langere afstand wil werpen heb je ook een langere hengel nodig, de gemiddelde karperhengel is tussen de 3,60m (12ft) en 3,90m (13ft) lang. Voor het penvissen wordt vaak een nog langere hengel gebruikt, denk hierbij tussen de 3,90m (13ft) en 4,20m (14ft) lang. Wanneer je tussen de struiken of vanaf een boot vist is het erg onhandig om een lange hengel te gebruiken, vaak gebruik je dan een hengel tussen de 3,00m (10ft) en 3,30 (11ft) lang. Wanneer je weinig ruimte hebt om een hengel te vervoeren kun je gaat voor een telescoophengel, deze hengel kun je in- en uitschuiven om de lengte te verkleinen.

Wat is testcurve?

De testcurve bepaald het werpgewicht van je karperhengel, de testcurve wordt uitgedrukt in de Engelse pond (Lb of Lbs). Het gewicht van de testcurve is het gewicht dat er voor zorgt dat de hengel in een hoek van 90 graden komt te staan. Heb je een hengel met een testcurve van 2,50lbs dan zou de hengel met een gewicht van 2,50lbs aan de hengeltop krom trekken in een hoek van 90 graden. De testcurve bepaald dus ook het gewicht van het lood waarmee je het beste kunt werpen. Hiervoor is een makkelijk truckje om er achter te komen wat het werpgewicht van een hengel is: Lbsx30= het ideale werpgewicht. Heb je dus een hengel van 2,50lbs dan doe je 2,50×30 is een ideaal werpgewicht van 75 gram. Natuurlijk kun je ook een ander gewicht lood gebruiken, maar wanneer je over de juiste technieken beschikt kun je met het ideale werpgewicht het verste en gerichtste inwerpen.

Welke testcurve karperhengel

Wanneer je op korte afstanden gaat vissen zoals met een penhengel heb je maar een lage testcurve nodig, je hoeft niet ver te werpen en hebt dus ook niet veel werpgewicht nodig, meestal ligt de testcurve van een penhengel tussen de 1,5lbs en 2lbs. Wanneer je op middellange afstand gaat vissen zoals op vijvers en kanalen gebruik je meestal een hengel van 2lbs tot 2,75lbs omdat je hier vaak al meer gewicht gebruikt om verder te werpen. Wanneer je op middellange tot lange aftanden gaat vissen op bijvoorbeeld meren, rivieren of grote putten dan heb je ook zwaar lood nodig en dus een testcurve van 2,75lbs tot 3,25lbs. Dan heb je nog de lange tot extreem lange aftanden wanneer je bijvoorbeeld vist op grote rivieren, stuwmeren of in Frankrijk, hiervoor gebruik je vaak zwaar lood van meer dan 100 gram en heb je dus een testcurve nodig van 3,25lbs tot 4lbs.

Wat zijn geleide ogen / hengel ogen

Geleide ogen zijn de cirkels die op je hengel zitten, deze cirkels, ook wel ogen genoemd, zijn er om je vislijn door te laten glijden. De grootte en het aantal ogen op je hengel bepalen hoe de lijn door je ogen glijd. Zo houd een groot hengel oog minder weerstand op de lijn en kun je dus verder gooien. Het is dus belangrijk dat je kijkt naar de grootte van je startoog, dit is het eerste oog vanaf je molen, hoe groter het startoog is zoveel makkelijker kan de lijn door de rest van de ogen glijden. Ook het aantal ogen heeft effect op de hengel, zo kun je met meer ogen verder buigen, maar minder ver werpen door de weerstand. Wil je dus ver kunnen gooien dan kies je voor een hengel met weinig ogen (6 tot 7) en een groot startoog (40mm tot 50mm).

Wat is molenvoetafstand

Molenvoetafstand is de lengte van het handvat van je hengel, het is de afstand tussen de onderkant van je hengel en je molen. Ook de lengte van het handvat maakt grote verschillen in karperhengels. Wanneer de molenvoetafstand groot is en zelf maar klein bent kun je moeilijkheden ervaren bij het binnenhalen van een karper. Wanneer je zelf juist groot bent en de molenvoetafstand kort is kun je moeilijkheden krijgen met het inwerpen. De ideale lengte van de molenvoetafstand is voor iedereen anders, het hangt namelijk af van je lichaamslengte. De perfecte molenvoetafstand voor jou kun je inschatten door te kijken naar de lengte tussen je oksel en je hand, dit is de perfecte molenvoetafstand.

Uitleg video: Waar moet je op letten bij het kopen van een karperhengel

Winkelwagen