Karpervissen met tijgernoten

Karpervissen met tijgernoten

In de wereld van de karpervisser is de tijgernoot een populair en bewezen aas voor het vangen van karper, vooral in de zomer is de tijgernoot een echte delicatesse voor vele karpers. Vele karpervissers stappen over van de boilie naar de tijgernoot, omdat dit betere resultaten levert op de wateren waar ze vissen. Ook is de tijgernoot door zijn harde structuur een minder gewild voer voor witvis dan bijvoorbeeld mais, hennep of een particlemix. Toch komt het nog al te vaak voor dat er een grote brasem voorbij komt zwemmen die de tijgernoten niet kan laten liggen, de tijgernoot geeft dus geen garantie voor het vangen van alleen karper!

Wanneer je tijgernoten gedroogd koopt moet je deze op de juiste manier bereiden, doe je dit niet, dan is dit schadelijk en zelfs dodelijk voor de karper en dit is het laatste wat we willen! In dit artikel geef ik meer informatie over het bereiden van en het vissen met tijgernoten.

Bekijk hier de beste gedroogde en kant en klaar tijgernoten!

5f47d4bc3cceb-Kant en klaar tijgernoten.jpg

Kant en klaar tijgernoten

Hoe bereid ik mijn tijgernoten?

De afgelopen jaren heb ik veel verhalen gehoord over wateren waarbij vele karpers zijn overleden door het gebruik van verkeerd bereide tijgernoten door onwetende sportvissers. Wanneer tijgernoten niet goed zijn bereid kan een karper hier doodziek van worden en is de kans groot dat deze overlijd. De tijgernoten kunnen giftige stoffen bevatten of niet worden verteerd en hierdoor krijgen karpers grote bulten en verstoppingen onder bij hun buik. Hierdoor word er bij vele wateren een verbod gelegd op het vissen met tijgernoten. Op internet zijn vele verhalen te lezen over het bereiden van tijgernoten, veel er van zijn goed maar sommige kloppen niet helemaal. Om meer duidelijkheid te geven over het bereiden van tijgernoten heb ik hieronder stap voor stap uitgelegd hoe jij dit het beste kan doen:

 1. Bestel een zak gedroogde tijgernoten
 2. Vul een emmer tot net iets minder dan de helft met gedroogde tijgernoten
 3. Vul de rest van de emmer met water
 4. Laat de tijgernoten 48 uur weken in het water zodat ze genoeg vocht op kunnen nemen
 5. Giet het overige water af, dit bevat giftige stoffen voor de karper en kan zorgen voor vissterfte
 6. Giet alle tijgernoten in een pan en vul deze pan aan met water
 7. Zet je afzuigkap aan, de geur van tijgernoten zal anders je hele kamer vullen!
 8. Breng het water aan de kook en laat het 45 tot 60 minuten koken LET OP: Minder lang koken kan schadelijk zijn!
 9. Zet de tijgernoten met kookvocht weg in een afgesloten emmer
 10. Laat de emmer 2 tot 3 dagen staan, zorg voor een omgeving op kamertempratuur om het gisten te bevorderen
 11. De tijgernoten zijn nu een slijmerig geheel en klaar om karper mee te vangen!

Vind jij het koken van tijgernoten teveel werk of heb je niet zoveel tijgernoten nodig? Dan kun je natuurlijk ook gaan voor de kant en klaar tijgernoot! Bestel hier de kant en klaar tijgernoten!

5f47d54b98f38-twee tijgernoten aan een hair.jpg

Twee tijgernoten aan een hair

Flavours en additieven voor tijgernoten?

Tijgernoten hebben door hun voedingstoffen, slijm en gist al een sterke aantrekkingskracht voor de karper. Het is belangrijk om te weten dat niet iedere flavour of additief een positieve werking heeft wanneer je deze toevoegt aan tijgernoten. Sommige flavours of additieven zorgen er namelijk voor dat de tijgernoten minder gaan slijmen en gisten en dat is zonde! Gelukkig kun je met sommige producten het gistingsproces stimuleren om de aantrekkingskracht te bevorderen! Wanneer de tijgernoten klaar zijn met koken en zijn afgekoeld kun je deze producten toevoegen aan je tijgernoten in kookwater. Hieronder vind je een aantal producten die jij kunt gebruiken om jouw tijgernoten extra aantrekkelijk te maken:

 • Bruin bier
 • (Bruine) Suiker
 • Cola
 • Ranjasiroop
 • Honing
 • Zeezout

Wil jij aan de slag met een flavour of additief uit de viswinkel? Bestel hier dan een van de vele flavours en additieven voor karpers!

Hoe kan ik tijgernoten bewaren?

Om te voorkomen dat je tijgernoten bederven en gaan schimmelen is het verstandig om ze op de juiste manier te bewaren. Ook het niet goed bewaren van tijgernoten kan er voor zorgen dat er giftige stoffen ontstaan. Ongeveer 1 week na het koken beginnen de tijgernoten te bederven en te schimmelen, na een week kun je de tijgernoten dus beter niet meer gebruiken. Wanneer je tijgernoten voor een langere tijd wil bewaren is het beste om ze gewoon met kookvocht en al in te vriezen, na het ontdooien kun je ze gewoon weer gebruiken!

5f47d562b00a5-Tijgernoot met een boilie aan een hair.jpg

Tijgernoot met een halve 15mm boilie aan een hair

Vissen met tijgernoten

Nu je de tijgernoten hebt bereid komt het leukste gedeelte…het vissen met je eigen bereide noten! Door de slijmerige laag is de tijgernoot een van de beste aassoorten voor het vangen van karper! Tijgernoten kun je op vele manieren inzetten tijdens het vissen, hieronder geef ik een aantal voorbeelden:

 • Als haakaas, bevestig een of meerdere tijgernoten aan je hair
 • Als haakaas, rijg als eerste een pop-up op je boilienaald en hierna 1 of 2 tijgernoten, schuif het geheel op je hair
 • Als voer, voer een paar kleine handjes tijgernoten op je visstek
 • Als voer, meng je tijgernoten met mais of een particlemix
 • Als voer, crush je tijgernoten, eventueel met boilies, in een boiliecrusher

Nu weet jij hoe je tijgernoten kunt bereiden, flavouren en hoe je ermee kunt vissen! Op naar de waterkant dan maar en vang een mooie karper!

5f47d5780786b-Karper gevangen met tijgernoten.jpg

Karper gevangen met tijgernoten

Wil jij meer van dit soort artikelen lezen? Bekijk dan eens onze artikelen over: “Leren vissen“, zo leer jij meer vis te vangen!

Winkelwagen